Overzicht van dit artikel

APK-keuring
Categorie
Bekijk onze steden

APK 

De APK-keuring (algemene periodieke keuring) is een autokeuring om de verkeersveiligheid te bevorderen. Deze keuring is wettelijk verplicht op Europees niveau en de APK-keuring is dan ook de Nederlandse variant hierop. Een APK-keuring kan worden uitgevoerd bij een autogarage die daartoe is bevoegd door de RDW. Bedrijven die goedgekeurd zijn door de RDW herkent u aan de keuringsstickers van de RDW. Tijdens de controle wordt uw auto gekeurd op een aantal aspecten. De auto dient op alle aspecten een voldoende te scoren om goedgekeurd te worden. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor een APK-keuring. 

Waar wordt de auto op gecontroleerd?

Er zijn verschillende onderdelen waarop je auto wordt gekeurd. Bepaalde instrumenten die de verkeersveiligheid dienen te bevorderen worden gekeurd, zoals remmen, banden en stuur. Daarnaast wordt ook de uitstoot van uitlaatgassen gecontroleerd. Dit is belangrijk in het kader van milieuregelgeving. Verder worden ook algemene gegevens gecontroleerd zoals de kilometerstand, het voertuigbewijs en het brandstofverbruik. Voor auto’s vanaf 2018 geldt een nieuwe regelgeving. Bij deze auto’s worden ook de verschillende systemen gecontroleerd zoals de controlelampen. Indien hier zich een probleem voordoet, zal de auto niet goedgekeurd worden voordat het probleem is verholpen. 

Voorbereiding op de APK-keuring

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je je auto in optimale staat aanlevert bij de APK-keurmeester. Er zijn een aantal problemen die u makkelijk zelf kunt verhelpen, dit scheelt een hoop kosten en zorgt ervoor dat uw auto minder snel zal worden afgekeurd.
  1. Ten eerste is het belangrijk om je bandenspanning te controleren. Je kunt zelf makkelijk je banden oppompen.
  2. Verder kun je zelf de lampen van je auto controleren. Werken je koplampen, achterlampen en knipperlichten? Zo niet dan kun je deze makkelijk zelf vervangen.
  3. Zorg ervoor dat je genoeg koelvloeistof in je auto hebt en dat het olieniveau voldoende is.
  4. Als je al deze punten voor de APK-keuring op orde hebt, neemt de kans dat de auto wordt afgekeurd af. 
Is jouw auto toe aan een APK-keuring? Er zijn veel garages die bevoegd zijn om APK-keuring uit te voeren. Kijk op Start Op 24 voor een overzicht van alle steden waar een APK-keuring kan worden uitgevoerd. 

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Kwekkeboom artikelen
Eten en drinken

Kroketten

Alles over de kroket De kroket is een snack die als typisch Nederlands wordt beschouwd, maar de kroket vindt haar oorsprong eigenlijk in
Lees verder »
Vegan tassen
Bedrijven

Vegan tassen

Iedereen is tegenwoordig bezig met duurzaamheid en welzijn, maar de meeste mensen willen niet dat dit limiterend is voor hun koopgedrag. Zo zijn
Lees verder »
Woonkamerlampen
Decoratie

Woonkamerlampen

De verlichting van jouw woonkamer is belangrijk. Dit is namelijk de ruimte waar je leeft. Daarom is het belangrijk dat je een goede
Lees verder »