Sapkuren: wat is het?

Datum: januari 13, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Trends op het gebied van gezondheid zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Steeds meer mensen worden vegetarisch en proberen duurzaam te leven. Eén van die trends is sapkuren, waarbij je al je maaltijden vervangt met vruchten- en groentesappen. Dit wordt gedaan om je lichaam te detoxen van afvalstoffen. In dit artikel bespreken we de voordelen van sapkuren en de verschillende detox programma’s.

Wat is een sapkuur?

Sapkuren is een soort dieet, waarbij je alleen koud geperste vruchten- en groentesappen consumeert, om zo je lichaam te reinigen en te resetten. De hoeveelheid vitamines en mineralen die in deze geperste sappen zitten, zijn aanzienlijk hoger en meer geconcentreerd dan in een smoothie.

Detox voordelen

Een sapkuur brengt veel voordelen met zich mee, omdat het zorgt voor een detox van je lichaam:
  • Het eerste voordeel van een detox sapkuur is dat het je gezondheid verbetert. De sappen die je drinkt zijn rijk aan voedingsstoffen, waardoor het je opname van vitamines, mineralen en antioxidanten vergroot. Dit versterkt als gevolg je energie en algemene gezondheid.
  • Een ander voordeel is dat je je lichaam eindelijk rust geeft. Wanneer je eet, is je verteringsstelsel constant bezig met het verwerken van het eten. Dit proces kan tussen de 24 en 48 uur duren. Zodra je dus niet meer eet en alleen voedingsstoffen via sappen binnen krijgt, verminder je ook de stress op je spijsvertering en geef je ruimte voor herstel.
  • Een laatste voordeel is een gezondere levensstijl. Na een sapkuur voelen veel mensen zich beter, fysiek en mentaal. Hierdoor zal je ook bewuster zijn van je toekomstige keuzes en eetgewoonten.

Detox programma’s

Een detox programma kan variëren tussen één dag en een week. Er zijn verschillende detox sapkuren, over het algemeen een 3-daagse, 5-daagse en 7-daagse sapkuur. Deze komen dan ook in de vorm van een milde detox en een volledige detox. Bij de milde vorm mag je nog één maal een vegetarische maaltijd eten, terwijl je bij de volledige vorm alleen sappen, smoothies en shots mag drinken.

3, 5 of 7-daagse sapkuur?

Het wordt aangeraden om een milde sapkuur van 3 dagen te doen, wanneer het je eerste keer is. Dan mag je in ieder geval nog één maaltijd eten.  Als je hierna jezelf meer wilt uitdagen kan je voor een volledige 5-daagse of 7-daagse sapkuur gaan. Met de langere sapkuren heb je wel meer tijd nodig om te herstellen en zal je meer afvallen, omdat je voor een langere periode minder calorieën binnen krijgt. Onthoud ook dat je een langere periode nodig zal hebben om je voeding af- en op te bouwen.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »