Populaire Franse wijnen en wijnstreken

Datum: maart 30, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Wie van wijn houdt zal meteen aan Frankrijk denken. Frankrijk produceert een aantal van de beste wijnen ter wereld en kent diverse wijnstreken; het land is zelfs de grootste wijnproducent ter wereld. Er heerst een eeuwenoude wijncultuur in Frankrijk die tot stand kwam door de Romeinen. Elke streek heeft zijn eigen kenmerken en klimaat waardoor een grote variëteit aan wijnen kan worden geproduceerd. In dit artikel zullen we de bekendste wijnstreken en de desbetreffende wijnen kort uitlichten.

Champagne

Champagne is wellicht de bekendste wijnstreek van Frankrijk, dit komt mede door de gelijknamige wijn die er wordt geproduceerd. Het gebied is gelegen in het noorden van Frankrijk en kent een relatief koel klimaat, hierdoor kunnen wijnen met een hoge zuurgraad worden verbouwd wat ideaal is voor mousserende wijnen. De bekendste druivenrassen die te vinden zijn in Champagne zijn de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, en dat is niet raar, want deze druivenrassen worden samengevoegd om Champagne te produceren. Het grote voordeel van Champagne is dat het bij letterlijk elk gerecht en festiviteit kan worden gedronken. 

Loire

De Loire is een van de bekendste wijnstreken van Frankrijk en strekt zich uit langs de rivier Loire. Het gebied is opgesplitst in kleinere regio’s die elk hun eigen specialiteit hebben. Daarnaast is het de grootste wijnstreek van Frankrijk qua oppervlakte. Doordat het gebied zo groot is, worden er veel verschillende wijnen geproduceerd. De Sauvignon Blanc is een van de populairste wijnen die in het gebied wordt verbouwd met de Sancerre als bekendste druif. Het continentale klimaat zorgt ervoor dat de Sancerre zichzelf kan ontplooien. Verder worden in de Loire ook de Chenin Blanc en Cabernet Franc geproduceerd. 

Bordeaux

Bordeaux is waarschijnlijk de populairste wijnstreek ter wereld. Als je iemand naar een willekeurige wijnstreek vraagt, dan zal hij of zij ongetwijfeld meteen “Bordeaux” zeggen. De streek stond traditioneel bekend om de productie van witte Bordeaux wijnen, maar in de loop der tijd zijn de rode wijnen dominant geworden. De bekendste wijnen zijn de Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec. De wijnen uit de Bordeaux wijnstreek doen het wereldwijd erg goed en worden door een groot publiek gewaardeerd. 

Elzas

De Elzas is een wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk, langs de grens met Duitsland. Het gebied heeft een wat koeler klimaat en staat vooral bekend om de Riesling. Deze wijn is wereldwijd erg populair en wordt voornamelijk gekenmerkt door haar zoete smaak. Een andere bekende wijn die uit de Elzas komt, is de Gewürztraminer. Dit is een droge wijn met een zoete smaak en heeft een smaak die iets weg heeft van lychee. De druiven uit deze streek staan erom bekend dat ze pas laat rijpen, waardoor ze pas in het najaar worden geoogst. 

Bourgogne

Bourgogne is een Franse wijnstreek dat zich bevindt in het oosten van het land. Vroeger stond het bekend om alle kwaliteitswijnen en tegenwoordig staat de streek bekend voor de meest verfijnde wijnen ter wereld. De bekendste druivensoorten zijn Pinot Noir voor rode wijnen en Chardonnay voor de witte wijnen. De bekendste subregio’s binnen de Bourgogne wijnstreek zijn Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune en Mâconnais. 

Wil je meer weten over Franse wijnen en wijnstreken?

Er zijn natuurlijk nog veel meer wijnlanden en wijnstreken waar je van kunt genieten. Zo heb je onder ander Italië, Spanje, Zuid-Afrika en Chili. Houd Startup24 in de gaten voor nieuwe artikelen over wijnen en meer.

Recente blog artikelen

Intieme zorg voor jezelf

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »