5 tips voor jouw cv
Heb jij je droombaan gevonden en wil je graag indruk maken? Is je cv toe aan vernieuwing? Of ben je een starter en zoek je naar de beste tips om een cv op te stellen?
Uiteraard kijkt elke werkgever anders naar een cv en zal deze beoordelen aan de hand van zijn/haar vakgebied. Toch zijn er een paar algemene tips die essentieel zijn bij het schrijven van een cv. Deze zullen wij hieronder bespreken.
1. Maak geen fouten
In welke branche je ook solliciteert, fouten zijn een no-go. Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt, waardoor een recruiter vaak meerdere geschikte kandidaten heeft. Het is daarom van belang dat je een foutloos bestand inlevert. Spelfouten kunnen duiden op een ongeïnteresseerde en onnauwkeurige kandidaat, iets wat werkgevers liever niet willen. Lees je cv meerdere malen door of laat deze nakijken door een vriend of familielid. Hierdoor is de kans op fouten een stuk kleiner.
De meeste fouten worden gemaakt in werkwoordspelling. Let dus op je d’tjes en t’tjes. Het gaat vaak ook fout bij het uitschrijven van curriculum vitae. Dit hoort met kleine letters, dus
niet Curriculum Vitae of CV. Opleidingen als hbo en mbo worden ook met kleine letters geschreven, al wordt het gebruik van HBO/MBO vaak niet zwaar bestraft. Denk aan het belang van punten, komma’s en trema’s. Een tekst kan rommelig en onduidelijk worden wanneer deze niet worden gebruikt.
2. Lay-out
Naast de inhoud van het cv is de lay-out een belangrijk aspect. Zorg dat de belangrijkste zaken er in een oogopslag uitspringen en zorg voor een goede leesbaarheid. Solliciteer je bij een zakelijke baan, geef je cv dan een rustige, strakke en professionele uitstraling. Stel je een cv op voor een creatief bureau, trek dan je stoute schoenen aan met felle kleuren en een speelse lay-out. Het belangrijkste is dat de werkgever alles overzichtelijk kan lezen. Probeer je cv dus kort maar krachtig te houden.
3. Relevantie
Ervaring is natuurlijk goed, maar probeer niet alles in je cv te proppen. Doe onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert. Wat vinden zij belangrijk? Waar zijn ze naar op zoek? Het is slim om raakvlakken op te zoeken met de functie. Solliciteer je voor een marketingfunctie? Laat dan minder relevante bijbanen als een krantenwijk of een horecabaan achterwege. Ga je voor een salesfunctie? Dan kan horecaervaring wel weer relevant zijn. Dit laat zien dat je klantvriendelijk bent en weet hoe je moet verkopen. Gebruik dus geen standaard cv, maar pas deze aan per sollicitatie.
4.Eerlijkheid
Wees eerlijk wanneer je je cv opstelt. Het is logisch dat je jezelf als de perfecte kandidaat wilt schetsen, maar lieg niet! Eerlijkheid duurt het langst, ook in dit geval. Je zult zien dat werkgevers eerlijkheid op prijs stellen. Bovendien is er tegenwoordig veel informatie beschikbaar op het internet en zal de kans dus groter zijn dat jouw leugen uitkomt. Wanneer je betrapt wordt op een leugen kom je automatisch onbetrouwbaar over. Dit kan dus een doorslaggevende reden zijn voor een recruiter om jou niet aan te nemen.
5.First impression
De eerste indruk is het allerbelangrijkst. Een recruiter neemt vaak maar 15 seconden de tijd om jouw cv te bekijken. Binnen deze tijd wordt besloten of jij een potentiële kandidaat bent of niet. Het is dus van belang om de aandacht van de recruiter te trekken. Dit kun je doen door de belangrijkste zoekwoorden van de functie in de eerste paar regels van je cv te verwerken. Wanneer de recruiter jouw cv scant, zullen deze woorden hem of haar meteen opvallen.
Extra tips
- Zorg dus tijdens het solliciteren voor een aantrekkelijke, foutloze cv die aansluit bij de desbetreffende functie. Vind je het lastig om een cv op te stellen? Maak dan gebruik van een online cv-maker.
- Ben je student en op zoek naar een droombaan (bij)baan? er zijn diverse studenten uitzendbureau’s die werken in branches die ideaal zijn voor een student. Denk hierbij bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, maar bijvoorbeeld ook meer/minder uren werken per week.