Koffiebonen: gebrand en ongebrand

Datum: maart 8, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Koffie, veel mensen houden ervan. Je kan verschillende soorten koffiebonen vinden, maar de twee die het meeste voorkomen zijn Arabica en Robusta. Deze koffiebonen hebben ook invloed op de smaak. De Robusta koffiebonen zijn bitter, terwijl de Arabica koffiebonen milder van smaak zijn. Ook kan je kiezen tussen gemalen of ongemalen koffiebonen, en gebrande en ongebrande koffiebonen. In dit artikel gaan we verder in op ongebrande en gebrande koffiebonen.  

Ongebrande koffiebonen

In het kort zijn ongebrande koffiebonen gewoon rauwe, ongebrande bonen. Ze zijn groen van kleur en voelen hard aan. De koffieplant groeit steenvruchten, waar een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees aan zit. De pit van de steenvrucht noemen we koffiebonen.  De groene, ongebrande koffiebonen zijn niet verhit, waardoor het veel voedingsstoffen bevat, zoals cafeïne, antioxidanten en chlorogeenzuur. Deze voedingsstoffen zorgen voor een versnelling van je stofwisseling en vetverbranding. De koffiebonen zullen niet de geur en smaak hebben die je van koffie verwacht. Dit is fijn als je een cafeïne boost nodig hebt, maar niet van de smaak houdt.  Ook is het mogelijk om ongebrande koffiebonen te kopen om het thuis te branden. Zo heb je vers gebrande koffiebonen. Bovendien zijn er veel horecagelegenheden die het zelf branden, waardoor er een heerlijke koffiegeur vrijkomt en zich verspreidt door de ruimte.

Gebrande koffiebonen

Het branden van koffiebonen is een fascinerend proces. De groene koffiebonen hebben weinig smaak en geen geur, omdat het pas naar boven komt tijdens het brandproces. Ook verandert de kleur van groen naar bruin. Verschillende factoren spelen een rol in de smaak van je uiteindelijke kop koffie. De tijd van het branden, de snelheid, de temperatuur, de brandgraad en de manier van branden hebben allemaal invloed op de smaak. Daarnaast is het verpakken van de gebrande koffiebonen ook van belang.  De eerste stap in het brandproces is het verdampen van water. Koffiebonen bevatten van nature al water, waardoor de bonen nog niet goed van kleur zijn. Wanneer het water grotendeels is verdampt verkleuren de koffiebonen pas. Dit wordt gedaan door de koffiebonen in de koffiebrander te plaatsen en de temperatuur langzaam omhoog te halen. Het water moet gelijkmatig verdampen, zodat er een gelijkmatige branding plaats kan vinden. Als het water uit de koffiebonen eenmaal is verdampt, zullen de bonen langzaam uitzetten. Nu komen de smaak- en geurprocessen eindelijk op gang, wat we de maillardreactie noemen. Vanaf dit moment gaat het vrij snel. Op welke temperatuur en hoe lang de koffiebonen worden gebrand hangt af van het doel van de koffiebranderij. Je hebt drie hoofdgroepen: light roast, medium roast en dark roast. 

Light Roast

Een light roast wordt ook wel een Cinnamon Roast genoemd. Hierbij worden de koffiebonen op 196 °C gebrand. Bij of voor de eerste ‘crack’ van de bonen wordt het roosteren al gestopt. Dit geeft de bonen de kleur van kaneel en het aroma heeft accenten van noten. De smaak zal droog en zuur zijn, met weinig body.

Medium Roast

De medium roast kent drie verschillende technieken. Je hebt de American Roast, wat op 210 °C wordt gebrand. Direct na de eerste crack van de bonen stopt het proces. Dit geeft een kastanjekleur met een duidelijke aroma en zoete nuances van geroosterde noten. Daarnaast heb je de donkere City Roast, dat wordt gebrand op 219 °C. Het heeft een middenbruine kleur en smaakt naar zoete chocola met karamelachtige nuances. Als laatst heb je de Full City Roast. De bonen worden op 225 °C gebrand, wat resulteert in donkerbruine en droge bonen. Na de tweede crack wordt het proces gestopt. De koffie zal vol smaken, met pittige nuances en zoete tonen.

Dark Roast

Ook de dark roast kent drie verschillende soorten: de Vienna Roast, French Roast en Italian Roast. Bij de Vienna Roast worden de bonen gebrand op 230 °C met wat olie op het oppervlak. Tijdens de tweede crack wordt het proces gestopt. Dit resulteert in donkerbruine koffiebonen met een krachtige en donkere aroma en een volle, zoete en pittige smaak.  De French Roast wordt gebrand op 240 °C en zorgt voor donkerbruine koffiebonen met een glanslaag door de olie. Het proces stopt na de tweede crack. Dit geeft een sterke aroma met een sterke smaak. Tot slot heb je de Italian Roast. De bonen worden gebrand op 245 °C, wat zorgt voor bijna zwarte bonen met een laagje olie op het oppervlak. De bonen hebben bitterzoete en prikkelende nuances, waardoor het de smaak en het aroma kan overheersen.

Meer weten?

Wil je je eigen ongebrande of gebrande koffiebonen bestellen? Ga dan naar Het Hoofdkwartier Koffiebranderij en bekijk hun assortiment. De gebrande koffiebonen worden elke woensdag vers gebrand in Amstelveen. Daarnaast hebben ze ook nog een koffie van de maand dat maandelijks wordt gerouleerd.

Recente blog artikelen

Intieme zorg voor jezelf

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »