Wat doet een voedingscoach

Datum: september 26, 2020
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Wat doet een voedingscoach?

Je hebt tegenwoordig een coach voor elke categorie die je maar kan bedenken. Een gezinscoach, stijlcoach, studiekeuzecoach, budgetcoach, internetcoach, en zo ook een voedingscoach. Het woord zegt het al, een voedingscoach helpt je bij het maken van gezondere voedingskeuzes. Maar hebben we daar echt een coach voor nodig? Kunnen we alle informatie over diëten niet zelf uit dieetboeken en van het internet halen?

Eerlijk gezondheidsinformatie

Informatie over gezonde voeding en diëten vind je inderdaad in overvloed. Het internet en social media puilen ervan uit. En toch loopt mijn praktijk vol met mensen die het bos niet meer tussen de bomen zien op het vlak van gezonde voeding. Het internet is natuurlijk super waardevol voor heel wat onderwerpen, maar als het op gezondheidsinformatie aankomt kan het ronduit gevaarlijk zijn. Ten eerste vind je er heel wat tegenstrijdige en onjuiste informatie over voeding, ten tweede wordt er in die artikels geen rekening gehouden met het individu. En dat is juist super belangrijk in het kader van voeding. Want met de woorden van Latijns auteur Lucrius: “One man’s meat is another man’s poison.” Kortom, de ene persoon kan zich kiplekker voelen met een vegetarisch dieet, terwijl een ander juist baat bij het eten van een stukje vlees.

Een persoonlijke aanpak

Het ideale dieet vinden voor elke cliënt is precies wat een voedingscoach doet. Wanneer iemand een traject start vult hij eerst een uitgebreide online vragenlijst in. Tijdens het eerste consult neemt de voedingscoach ruim de tijd om daarop door te vragen en dieper in te gaan op de historiek, symptomen en gezondheidskwaaltjes, en de specifieke doelstellingen van die ene persoon. Alleen zo kan een voedingscoach een eetpatroon samenstellen waar hij of zij zich goed bij voelt en op lange termijn kan volgen. Een crashdieet kan je natuurlijk zonder een voedingscoach, maar voor een structurele verandering, dus op lange termijn, is een voedingscoach wel een goed idee.

Meer dan voedingstips

Naast het geven van gericht voedingsadvies, gezondheidstips en persoonlijke menu’s, is een voedingscoach ook een ware begeleider en mentor. Want zoals we allemaal dagelijks ervaren is eten niet puur rationeel en gaan er veel emoties mee gepaard. Zelfs met de beste wil van de wereld en een flinke dosis motivatie, blijft het moeilijk om elke dag weer de juiste voedingskeuzes te maken. En daarom is de rol van een coach juist zo belangrijk. Om aan te moedigen, bij te sturen, te luisteren, en te feliciteren.

Wat gebeurt er na het coachingstraject?

Een standaard traject bij een voedingscoach duurt meestal tussen 2 en 6 maanden. Daarna staat de cliënt er natuurlijk weer “alleen” voor. Daarom zorgt een goede voedingscoach ervoor dat zijn cliënt in de loop van de samenwerking zelf heel wat leert over gezonde voeding. Langdurig succes bereik je niet alleen door te zeggen hoe het moet, maar vooral “waarom” iemand iets doet. Mooi samengevat: “Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime”.

Opleiding

Helaas zijn de titels “voedingscoach”, “voedingsconsulent”, of “voedingsdeskundige” niet beschermd en mag in principe iedereen zich zo noemen, ook mensen zonder opleiding. Als je met een voedingscoach aan de slag gaat, vraag dan zeker eerst naar diens opleiding om ervoor te zorgen dat je in goede handen terecht komt.

Voedingscoach zoeken?

Of je nu een paar kilo’s of een hele kledingmaat wil afvallen, of je hulp zoekt voor chronische darmproblemen, of gewoon gezonder wil gaan eten, werken met een voedingscoach is een efficiënte manier om dit op een veilige en gezonde manier te doen. Zoek vooral een voedingscoach die bij je past en waar je je goed bij voelt. Dat werkt veel fijner en zo bereik je betere resultaten.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »