Belangrijke punten voor het afsluiten van een autoverzekering

Datum: mei 31, 2022
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Heb je net een nieuwe auto gekocht, of heb je eindelijk jouw rijbewijs gehaald en ben je klaar om je eerste auto aan te schaffen? Gefeliciteerd! Een belangrijke stap die hoort bij het kopen van een eigen wagen is het regelen van een goede verzekering voor je auto. Een autoverzekering afsluiten is simpel, maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zetten hier de beste tips voor je op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!

Bepaal de juiste dekking

De zoektocht naar de juiste verzekering auto wordt beïnvloed door jouw persoonlijke situatie. Op het moment dat jij een autoverzekering gaat afsluiten kijk je natuurlijk eerst naar welke dekking het beste past bij jouw situatie. Zo zijn er naast de aanvullende verzekeringen drie standaard dekkingen waar je uit kunt kiezen. De eerste optie is een WA-verzekering. Dit is de minimaal verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die alleen de schade dekt die jij met jouw auto veroorzaakt aan derden. De tweede optie is een beperkt cascoverzekering (of WA+). Deze verzekering dekt niet alleen de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook schade aan jouw eigen auto, zoals bijvoorbeeld schade bij diefstal. De derde optie is de allriskverzekering. Dit is de meest complete verzekering waarmee je zelfs verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt aan jouw wagen – ideaal dus als je een splinternieuwe auto hebt. Lees altijd goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door om precies te weten wat er allemaal onder de dekking voor jouw auto valt, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Let op je schadevrije jaren

Als je voor het eerst een autoverzekering afsluit, heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd en betaal je een hogere premie. Schadevrije jaren zijn de jaren die je opbouwt als automobilist door geen schade te rijden. Hiermee toon je aan de verzekeraar aan dat je een verantwoordelijke autorijder bent en je weinig schade claimt. Als beloning krijg je met jouw schadevrije jaren uiteindelijk korting op de premie. Dit houdt ook verband met jouw leeftijd: wanneer je onder de 24 jaar oud bent betaal je ook meer premie. Jongere automobilisten veroorzaken namelijk vaker schade, waardoor de verzekeraar meer risico loopt. Let er dus goed op dat je verantwoordelijk en veilig rijdt. Dit is niet alleen beter voor jezelf en andere weggebruikers – je bespaart er uiteindelijk ook veel geld mee!

Bedenk hoeveel je zal rijden

Verzekeraars kunnen de hoogte van de premie ook laten afhangen van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Bij minder kilometers kan de premie lager uitvallen. Maar kijk uit dat je niet een te lage opgave doet! Dit kan nadelige gevolgen hebben bij het vergoeden van schade. Informeer daarom goed naar alle voorwaarden bij jouw verzekeraar, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »