Bij volwassen worden hoort ook een eigen zorgverzekering

Datum: november 1, 2022
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Zo’n beetje iedere jongere kijkt ernaar uit: achttien jaar worden. Deze leeftijd is dan ook echt een mijlpaal. Het is het moment waarop je volwassen wordt, waarop je je eigen beslissingen mag gaan maken. Het moment waarop je een auto mag gaan besturen, alcohol mag drinken. Het moment waarop je mag gaan stemmen! Maar ook het moment waarop je er een flink aantal verantwoordelijkheden bij gaat krijgen. Het afsluiten van je eigen zorgverzekering is er daar eentje van.

Er verandert een hoop

Je kijkt zelf misschien al reikhalzend uit naar het moment waarop je ein-de-lijk achttien gaat zijn. En dan vooral naar al de dingen die je dan eindelijk gaat mogen; een avondje stappen wordt opeens een stuk makkelijker en leuker, en zelf in een eigen auto rondrijden, dat zie je ook wel zitten! Voordat je achttien wordt, zal je echter ook aardig wat post van officiële instanties gaan ontvangen. Een hoop dingen die je ouders vroeger voor je regelden, worden nu namelijk je eigen verantwoordelijkheden. De kans is groot dat je post van de bank gaat ontvangen, van de Belastingdienst, maar ook van je zorgverzekering. Tot nu toe was je namelijk altijd meeverzekerd via je ouders. Gratis, ook nog eens, dus eigenlijk had niemand er echt omkijken naar. Ben je eenmaal volwassen, dan is dat voorbij. Niet alleen moet er vanaf nu betaald gaan worden voor je verzekering, jij bent ook nog eens degene die daar verantwoordelijk voor wordt.

Welke verzekering kies je?

De kans is groot dat je huidige zorgverzekering, die je via je ouders hebt, je zelf zal informeren over deze verandering. Zij zullen je ook aangeven wat je opties zijn. Je kan bijvoorbeeld de huidige verzekering blijven houden, maar dan tegen betaling, al dan niet op de polis van je ouders. Een eigen polis nemen en een heel andere verzekering, dat kan ook, net als overstappen naar een andere verzekeraar. Een zorgverzekering kiezen, dat moet je zorgvuldig doen. Het is namelijk niet zo dat je alleen op de prijs hoeft te letten, en simpelweg voor de goedkoopste moet gaan. Dan is de kans namelijk aanwezig dat kosten die je wel maakt, voor de tandarts of de fysiotherapeut bijvoorbeeld, niet meer vergoed worden. Om goedkoper uit te zijn, kun je eens kijken naar een zorgverzekering voor studenten. Hierin worden vaak de kosten die je op jouw leeftijd maakt wel vergoed, en kosten waarvan de kans groot is dat je ze niet zal maken, niet. Toch blijft het vooral een persoonlijke afweging, en zal je goed moeten nagaan welke kosten je denkt te gaan maken, en welke verzekering deze tegen de laagste kosten het beste dekt. Een hele verantwoordelijkheid, maar ja, die horen er nu eenmaal ook bij, nu je volwassen bent!

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »