CV-ketel

Datum: augustus 17, 2020
Categorie: Huis, tuin en dier

Samenvatting Artikel

CV-ketel

Een cv-ketel is een belangrijk onderdeel in elk huis, het zorgt namelijk voor de verwarming van jouw huis. Je hebt het misschien niet door of denkt er niet vaak bij na, maar een cv-ketel zorgt ervoor dat je lekker kunt douchen, je huis lekker warm is in de winter en zorgt voor warm water uit de kraan. Het is belangrijk dat je de juist cv-ketel in je huis installeert, maar door de vele varianten en merken is dit lastig te bepalen. Wil je een combiketel of een soloketel? Hoeveel vermogen heb je nodig en wat zijn de prijzen? In dit artikel lees je alles wat je moeten weten om de perfecte cv-ketel voor jouw woning te vinden. 

Soloketel of combiketel?

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of je een soloketel of combiketel nodig hebt. Een soloketel wordt niet veel meer gebruikt, omdat deze alleen zorgt voor de verwarming van het huis. Een combiketel is de meest voorkomende ketel en zorgt voor alle warmtevoorzieningen in het huis, dus ook warm water uit de kraan. Voor een normaal huishouden wordt dus aangeraden om een combiketel te installeren.

Platenwisselaar of boiler?

Verder moet je bepalen of je een cv-ketel met platenwisselaar of boiler wilt. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Een platenwisselaar is de goedkoopste optie, omdat deze pas het water opwarmt nadat jij de kraan opent. Het nadeel hiervan is dat het enige tijd kan duren voordat er daadwerkelijk warm water uit de kraan komt. De ander optie is een cv-ketel voorzien met boiler. Het grote voordeel van een cv-ketel met boiler is dat je meteen warm water hebt. De boiler is namelijk een voorraadvat waar warm water in wordt opgeslagen en wordt continu verwarmd. Er zijn wel een aantal nadelen. Ten eerste neemt het relatief veel ruimte in beslag, omdat je een voorraadvat nodig hebt. Daarnaast zijn de kosten van een cv-ketel met boiler duurder en als laatste leidt het continu verwarmen van de boiler ook tot hogere elektriciteitskosten. 

Hr-ketel

Naast de cv-ketel is er ook een hr-ketel, wat staat voor hoogrendementketel. Een hr-ketel is een stuk efficiënter doordat deze ketel de waterdamp kan gebruiken die in het verbrandinsproces wordt geproduceerd. Hierdoor is er minder gas nodig om het water op te warmen. Door deze efficiënte hr-ketel wordt een groter deel van het aardgas omgezet in warmte en gaat er minder energie verloren. Een hr-ketel zorgt dus voor een lagere energierekening

Warmtepomp

Nederland heeft besloten om in de toekomst volledig aardgasvrij te zijn. Veel cv-ketels werken nog op aardgas, in sommige gevallen kan het rendabel zijn om over te stappen op een warmtepomp. Door middel van een warmtepomp help je klimaatverandering tegen te gaan. Er zijn verschillende warmtepompen. Ten eerste is er de volledige elektrische warmtepomp. Deze warmtepomp werkt volledige op elektriciteit, zoals de naam al doet vermoeden. Bij een goed geïsoleerd huis is een warmtepomp ideaal, de warmtepomp wint warmte uit de lucht of grond en gebruikt dit voor het verwarmen van het water. Ten tweede is er de hybride warmtepomp, deze wamtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel, ideaal als je duurzamer wilt gaan wonen, maar je huis hier nog niet helemaal klaar voor is. Als laatste is er de ventilatiewarmtepomp, deze warmtepomp coverteert lucht in warmte via de mechanische afzuiging.

Hoeveel vermogen heeft mijn cv-ketel nodig?  

Het vermogen van de cv-ketel is een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Het vermogen wordt bepaald aan de hand van het aantal kW (kilowatt). Met een vermogen van 1 kW kun je binnen een seconde 0,25 liter met één graad verwarmen. In de meeste gevallen volstaat een cv-ketel met een vermogen van 20 kW. Ga alleen voor meer vermogen als je heel veel en heel snel warm water nodig hebt. 

Kosten cv-ketel

De kosten van een cv-ketel hangen sterk af van het type cv-ketel. Het aantal liters dat per minuut kan worden geleverd, het vermogen en de klasse bepalen de prijs van een cv-ketel. Over het algemeen kost een eenvoudige cv-ketel tussen de € 900 en € 1400, terwijl een zeer uitgebreide cv-ketel wel tussen de € 2400 en € 3000 kan kosten. Gemiddeld genomen komt de totale prijs ongeveer tussen de € 1230 en € 1770 te liggen.  Wil je nog meer weten over cv-ketels of ben je op zoek naar een cv-ketel? Bekijk Startup24 voor een overzicht van alle cv-ketels in verschillende steden

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »