Dimsum

Datum: april 21, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Dimsum: wat is het?

Dimsum is afkomstig uit de Chinese keuken en bestaat uit een combinatie van kleine gefrituurde en gestoomde gerechten. De gerechtjes dienen meestal als tussendoortje of als brunch, waarbij thee vaak wordt gedronken. Dit is een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Het woord dimsum komt uit de Kantonese taal, maar de exacte betekenis is onbekend. Legendes zeggen dat soldaten snacks kregen van hun generaal als eerbetoning wat zich vertaalde tot dimsum. Tegenwoordig staat dimsum vooral bekend als hapjes die in bijna elk Chinees restaurant of café te verkrijgen zijn. 

Geschiedenis van dimsum

Dimsum komt van origine uit de zuid Chinese regio Guangdong. Men verondersteld dat dimsum al meer dan 2.500 jaar oud is. De kleine gerechten werden traditioneel in theehuizen geserveerd. De zijderoute liep dwars door de regio Guangdong. Hierdoor waren er veel reizigers in de regio die een stop maakten in de diverse theehuizen, waar men dimsum kon bestellen. Deze reizigers hebben het concept van dimsum verder verspreid naar onder meer Hong Kong. Door toenemende globalisatie en de gerespecteerde Chinese keuken heeft dimsum zich in de 21e eeuw over de hele wereld verspreid. 

Wat voor dimsum gerechten zijn er?

Er zijn meer dan duizend verschillende soorten dimsum gerechten. Hieronder staan een paar van de populairste gerechten kort beschreven:
  • Soep dumplings zijn dumplings die zijn gevuld met bouillon en varkensvlees. Ze komen traditioneel uit Shanghai en zijn een echte klassieker onder de dimsum.
  • Garnalen dumplings zijn een van de populairste dimsum gerechten. Zoals de naam al zegt, zijn dit dumplings gevuld met garnalen. Het vel van de dumpling is meestal doorzichtig en wordt gestoomd.
  • Shumai heeft een heel dunne korst die vaak aan twee zijden open is. Het lijkt als het ware op een soort cupje. De binnenkant is vaak met varkensvlees gevuld, maar andere vleessoorten komen ook voor. Ook zit er doorgaans wat groenten in de vulling.
  • Kippenklauw klinkt misschien apart, maar is een echte klassieker onder de dimsum. De klauwen worden in een lekkere zoete saus bereid en staan bekend als een echte delicatesse. 
  • Rijstnoedel rolls zijn rijstnoedels die zijn gevuld met vlees en groentes. Dit dimsum gerecht wordt meestal gestoomd en het vlees in de vulling heeft meestal een krokant randje.

Etiquette bij dimsum

Er zijn traditioneel een aantal dimsum etiquettes. Als eerste dient men thee te kiezen voordat men gerechten besteld. De persoon die het dichtst bij de theepot zit, moet de thee inschenken voor alle andere gasten. Hij mag zijn eigen glas pas als laatste vullen. Vervolgens kunnen de gerechten worden besteld. Meestal gebeurt dit via een kaart waarop men kan aankruisen welke gerechten men graag wil bestellen. De gerechten worden vervolgens aan tafel gebracht. Welke gerechten lekker zijn, is een kwestie van smaak. We raden je aan om iemand die al ervaring heeft met dimsum de leiding te geven. 

Zelf traditionele dimsum proeven?

We kunnen ons voorstellen dat je nu zelf ook graag traditionele dimsum wilt proberen. Er zijn veel Chinese restaurants die dimsum serveren. We raden het zeker aan om het een kans te geven. Wil je op de hoogte blijven van onze gezondheidstips? Houd dan Startup24 in de gaten. Wij zullen de website regelmatig voorzien van nieuwe artikelen.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »