Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Datum: november 3, 2020
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit zijn twee begrippen die vaak worden gebruikt om personen te omschrijven die gevoelig reageren in bepaalde situaties. Ze kunnen bepaalde prikkels minder goed verdragen en raken hierdoor sneller uitgeput. Toch bestaat er een verschil tussen deze twee begrippen. Niet elk hoogsensitief persoon is per se ook meteen hooggevoelig en vice versa. In dit artikel leggen we uit wat het verschil tussen deze twee begrippen is zodat jij je beter kunt inleven in personen die dagelijks met deze gevoelens te maken hebben.

Wat is hooggevoeligheid?

Een hooggevoelig persoon is heel gevoelig voor bepaalde prikkels van buitenaf. Het is een zeer heftige emotionele reactie waarbij de persoon tijdelijk even niets meer kan verdragen. Op zo een moment wordt alles even te veel wat wordt veroorzaakt door een impuls van het lichaam. Hooggevoelige mensen leven helemaal op in de emoties van andere mensen. Ze begrijpen niet alleen de gevoelens van andere mensen, ze kunnen als het ware deze gevoelens zelf ervaren. Als een persoon boos is dan zal een hooggevoelig persoon zich ook boos voelen.   “Hooggevoeligheid is zowel een talent als last”   Je kan stellen dat hooggevoeligheid een talent is, immers kun je goed de gevoelens van andere mensen begrijpen en je snapt wat ze bedoelen. Maar tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat je emotioneel uitgeput raakt.

Kenmerken van hooggevoeligheid

Naast dat hooggevoelige personen heftig reageren op de emoties van andere mensen, zijn er nog een aantal kenmerken. Zo kunnen fel licht en harde geluiden overweldigend zijn voor hooggevoelige mensen. Op zulke momenten wordt alles moeilijk te verdragen. De symptomen hiervan kunnen verschillen, zo kunnen lichamelijke klachten als hoofdpijn voorkomen, maar het kan zich ook beperken tot emotionele klachten. Hierom proberen hooggevoelige mensen vaak drukke plekken te vermijden. Een ander kenmerk is dat deze mensen vaak zeer diep over bepaalde kwesties nadenken. Het is voor hen moeilijk om bepaalde kwesties los te laten wat kan leiden tot emotionele uitputting.

Wat is hoogsensitiviteit?

Vaak worden de termen hoogsensitief en hooggevoelig ten onrechte als synoniemen gebruikt. Maar bij hoogsensitiviteit refereren we naar de aangeboren eigenschap in de hersenen. Het is dus niet zo dat je van de ene op de andere dag hoogsensitief kunt worden of hier zomaar vanaf kunt komen. Bij hooggevoeligheid hebben we het meestal over de reactie van een persoon. Een traumatische ervaring kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een persoon hooggevoelig reageert. Een persoon die hoogsensitief is, hoeft niet per se op een hooggevoelige manier te reageren. Andersom kan een persoon hooggevoelig ergens op reageren zonder hoogsensitief te zijn.

Hoogsensitiviteit bij kinderen

Net als volwassenen zijn ook kinderen hoogsensitief, het is immers een eigenschap waar je mee geboren wordt. Maar liefst één op de vijf kinderen heeft hoogsensitieve kenmerken. In je dagelijks leven kun je dit herkennen aan gevoelig zijn voor kriebelende kleding, de vervelende lipjes in de kraag of aan extreme schommelingen in emoties. Je kind komt na een schooldag zo overprikkelt thuis dat het zich eerst moet ontladen in de vorm van woedeuitbarstingen of juist extreem teruggetrokken gedrag. Hoogsensitieve kinderen voelen zich vaak anders en onbegrepen omdat zij zoveel voelen wat anderen schijnbaar niet eens opmerken.

Omgaan met hoogsensitiviteit bij kinderen

Is je kind hoogsensitief, dan is het belangrijk om te weten hoe je daar mee om kunt gaan. Allereerst is het van belang om te weten waar je kind gevoelig voor is, zoals voor geluiden, emoties van anderen of drukte om haar heen.  Ook is het belangrijk om de gevoelens en de manier van denken van je kind te erkennen. Immers, de hersenstructuur werkt gewoon anders bij hoogsensitieve kinderen. Hoogsensitiviteit is een talent en soms een last. Heeft deze last de overhand dan kun je eens kijken naar een kindercoach die samen met je kind meekijkt in wat zij nodig heeft.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »