Laadpaal voor thuis

Datum: augustus 11, 2020
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Welke laadpaal voor thuis kopen?

Wat voor elektrische laadpaal moet ik kopen? Er zijn veel verschillende type laadpunten, en welk oplaadpunt je moet bestellen hangt af van jouw huis en elektrische auto. In dit artikel leggen we je alles uit over de soorten laadpalen die je kunt aanschaffen voor jouw elektrische auto.

Vermogen

De eerste factor die je moet overwegen is het vermogen van een laadpunt. Voor thuis is het bijna altijd alleen mogelijk om een A/C laadpaal te installeren. Het vermogen van A/C laadpunten ligt tussen de 3,7kW en 22kW. Laden kan met een amperage van 16A of 32A, en dat kan weer via 1 of 3 fasen (1F & 3F).
  • 16A + 1 fase : 3,7kW per uur (=kWh)
  • 32A + 1 fase : 7,4kWh
  • 16A + 3 fasen : 11kWh
  • 32A + 3 fasen : 22kWh

Fasen

Eerst willen we weten of jouw elektrische auto 3 fasen kan laden. Bekijk hier of jouw auto dit kan. Autofabrikanten zorgen er steeds vaker voor dat hun auto’s op 3 fasen kunnen laden. Ook als jouw auto dat nu niet kan, is het dus handig om je voor te bereiden op de toekomst en een 3 fasen laadpunt aan te schaffen. Jouw 1 fase auto kan dan laden over één van de 3 fasen van het laadpunt.

Ampèrage

Het ampèrage verschilt ook per elektrische auto; een Tesla model 3 laadt bijvoorbeeld op 3F/16A, terwijl een Nissan Leaf op 1F/32A laadt. Ook hier kun je checken hoeveel ampère jouw elektrische auto kan laden. Ook hier is het goed om je voor te bereiden op sterkere auto’s als jouw auto geen 32A kan laden. Het laadpunt gaat dan vanzelf op 16 ampère laden. Je moet kijken hoeveel vermogen er beschikbaar is in jouw pand. Raadpleeg altijd een expert om te bepalen wat handig is. Als 16A haalbaar is maar 32A net niet, kun je de laadpaal afzekeren op bijvoorbeeld 20A. Maar wat nou als je 32A kan, maar doordat je af en toe de wasmachine en droger tegelijk aanzet, je het laadpunt toch af moet zekeren? Bij twijfel is het verstandig een expert voor het installeren van laadpalen in te huren.

Installatie

De kosten van een laadpunt installeren starten doorgaans vanaf €500-€600. De kosten hangen af van jouw woonsituatie. Een laadpunt buiten aan de muur hangen, vlak bij de meterkast, is vrij goedkoop. Als er bijvoorbeeld een tuin tussen het laadpunt en de meterkast zit, moet er gegraven worden om de kabels te trekken. Ook als je een laadpunt op een montagepaal wil kopen, moet er gegraven worden. Dit is duurder. Een montagepaal met betonsokkel kost ca. €200.

Laadpaal voor thuis kopen?

Ben je op zoek naar een elektrische laadpaal voor thuis? Een laadpaal kopen kan via Volt Time, maar er zijn diverse andere aanbieders. In iedere stad is wel een lokale aanbieder te vinden te vinden. Bekijk Startup24 voor een overzicht van alle steden.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »