Populaire Italiaanse wijnstreken

Datum: september 30, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Er zijn een aantal landen in de wereld die bekend staan om wijnproductie. Frankrijk is natuurlijk het bekendste land, maar er zijn ook landen als Spanje en Italië die ook zeer goede wijnen produceren. Vooral in Italië worden verschillende wijnen van topkwaliteit verbouwd. Al voor de Romeinse tijd werd er al wijn verbouwd in Italië. Dit komt mede door het zeer gunstige klimaat in Italië. De koude winters in het noorden en de hitte in het zuiden zorgen ervoor dat er een groot scala aan wijnen kan worden geproduceerd. In dit artikel lees je alles over de populairste wijnstreken van Italië en wat deze wijnstreken zo bijzonder maakt.

Sicilië

Een van de regio’s met een zeer warm klimaat is Sicilië. Het is hier elke zomer zeer warm en in de winters wordt het bijna nooit echt koud. Dit zorgt dan ook voor een optimaal klimaat voor verschillende druivensoorten. Denk bijvoorbeeld aan de Nero d’Avola, dit is de meest geplante druif op Sicilië. Van deze druif worden donkere wijnen gemaakt die vrij zuur zijn.

Veneto

Als we het over Italiaanse wijnen hebben, dan mag de regio Veneto absoluut niet ontbreken. Deze regio staat bekend om prosecco, een mousserende wijn die vergelijkbaar is met cava en champagne. Verder staat de regio ook bekend om de Pinot Grigio wat een frisse witte wijn is. De regio heeft een uniek klimaat, want er zijn veel invloeden vanuit de Alpen en de Adriatische zee. De koude lucht uit de Alpen en de invloed van de zee zorgen voor optimale condities voor de productie van goede wijnen.

Piedmont

Piedmont is een wijnregio in het noordwesten van Italië. In het westen grenst de regio aan Frankrijk en in het noorden grenst de regio aan de Alpen. De Alpen zorgen voor een koel klimaat in de regio, terwijl de mediterrane zee juist warme invloeden heeft. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat er verschillende wijnen van hoge kwaliteit kunnen worden geproduceerd, zoals Dolcetto en Barolo.

Toscane

Toscane wordt vaak beschouwd als dé regio waar de authentieke Italiaanse cultuur is ontstaan. De meeste bekende Italiaanse gerechten zijn afkomstig uit deze regio. Het is dan ook niet gek dat een aantal topwijnen ook in deze regio worden verbouwd. Denk bijvoorbeeld aan de Chianti die met de Sangiovese Druif wordt geproduceerd. Deze druif wordt veelvuldig in Toscane aangeplant en kan veel verschillende wijnen produceren. Zo kunnen er zowel zoete als zure wijnen worden gemaakt met deze druif.

Emilia-Romagna

Naast prosecco zijn er nog meer mousserende wijnen die in Italië worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de Lambrusco die afkomstig is uit Emilia-Romagna. Deze rode wijn past goed bij verschillende gerechten uit de streek. De regio Emilia-Romagna ligt in het midden van het land en is vrij vlak. De regio heeft veel klimatologische invloeden van de omliggende regio’s en zeeën. Dit alles maakt de klimatologische condities optimaal voor de productie van goede wijn.

Recente blog artikelen

Intieme zorg voor jezelf

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »