Soorten bier

Datum: juli 13, 2021
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Bier is een van de oudste en meest gedronken dranken ter wereld. De eerste waarnemingen van bier dateren al uit 11 duizend jaar voor Christus. Bier werd waarschijnlijk voor het eerst gebrouwen in de vruchtbare maan, het gebied dat we tegenwoordig kennen als Syrië en Irak. De volkeren uit dit gebied leerden hoe ze granen moesten verbouwen en toevallig is op deze manier ook het bier uitgevonden. Uiteraard was dit niet hetzelfde bier dat we tegenwoordig kennen, want nu hebben we veel verschillende soorten bier. In dit artikel lees je wat de bekendste biersoorten zijn.
 

Pils 

Als we het over een “normaal” of “standaard” biertje hebben, dan bedoelen we vaak pils. Dit is het bier dat je meestal krijgt als je om een biertje vraagt in een restaurant of café. Pils heeft een goudgele kleur en komt van origine uit Tsjechië, het is dan ook vernoemd naar de stad Pilsen. Over het algemeen is het een ondergistend bier dan een alcoholpercentage van rond de 5%. Pils wordt vaak voor een zeer grote doelgroep gebrouwen met een commercieel doel. Daarom zul je nooit echt uitschieters vinden in de smaak. Het doel is namelijk dat zoveel mogelijk mensen het lekker vinden. Het is gebruikelijk dat een pilsflesje 0.3 liter bier bevat.  

IPA

India Pale Ale (IPA) is een van de bekendste speciaalbieren en wordt door veel mensen over de hele wereld geliefd. IPA werd gebrouwen voor de Engels markt, maar de Engelse soldaten die in India in dienst waren verlangden naar een Engels biertje. Helaas kon het normale biertje de boottocht niet overleven. Als oplossing werd besloten om meer alcohol en hop toe te voegen, dit zorgde voor een bitter smaak wat tegenwoordig nog steeds kenmerkend is voor IPA-bieren. Gemiddeld genomen ligt het alcoholpercentage van een IPA tussen de 5% en 7,5%. Daarmee is het alcoholpercentages iets hoger dan dat van Pils.  

Blond bier

Blond bier heeft over het algemeen een lichte smaak. Vaak proeft men fruitige tonen in blond biertjes, maar het alcoholpercentages ligt vaak juist iets hoger dan bij pils. Wat nu precies de definitie is van een blond bier verschilt per land. Zo zijn Nederlandse blond bieren bovengistend, terwijl Duitse blond bieren juist ondergistend zijn. Het is vaak zelfs zo dat sommige IPA’s worden geclassificeerd als blond bier.  

Alcoholvrij bier 

Tegenwoordig zijn alcoholvrije bieren razend populair. Niet iedereen wil altijd alcohol drinken, maar de meeste mensen vinden een biertje op zijn tijd wel lekker. Als je bijvoorbeeld moet autorijden of werken, dan kan het zeer aantrekkelijk zijn om een alcoholvrij biertje te nemen. De smaak van normaal en alcoholvrij bier valt bijna niet te onderscheiden. Bijna elk biermerk heeft tegenwoordig een alcoholvrij biertje in zijn assortiment en het aanbod is alleen maar aan het groeien.  

Tripel

Wie op zoek is naar een speciaal biertje met een hoog alcoholpercentage komt uit bij tripel bier. Over het algemeen heeft tripel bier een alcoholpercentage van 7% tot 10%. Dit percentages wordt bereikt door extra suiker toe te voegen wat er ook voor zorgt dat het bier zoeter smaakt dan de meeste andere bieren. Verder is tripel bier een bovengistend bier die ook nog eens hergist in de fles.  

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »