Verschillende soorten champagnes

Datum: april 20, 2022
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Deze verschillende soorten champagnes zijn er

Benieuwd welke verschillende soorten champagnes er zoal zijn? Champagnes zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. Zoek je de ideale champagne, dan is de kans groot dat je door het grote aanbod lastig de juiste keuze kunt maken. Champagnes kunnen verschillen in de hoeveelheid suiker die de drank bevat, de druiven die gebruikt worden en de leeftijd. In dit artikel gaan wij dieper in op welke soorten champagnes er zoal zijn. Lees snel verder en ontdek alles over champagne!

Brut champagne

De meeste champagnes zijn brut champagnes. Dit zijn droge champagnes die 6 tot 15 gram suiker per liter bevatten. 

Demi-sec champagne

Demi-sec champagne is ook wel halfdroge champagne. Deze champagnes bevatten ongeveer 33 tot 50 gram suiker per liter. Dit maakt de champagnes meer zoet dan droog, waardoor ze ‘halfdroog’ genoemd worden.

Extra brut champagne

Extra brut champagne is champagne waarin 0 tot 6 gram suiker per liter zit. Dit is de droogste champagne die verkrijgbaar is.

Sec champagne

Sex champagne is een champagne die 17 tot 35 gram suiker per liter bevat. Dit is dan ook een lichtzoete champagne.

Doux champagne

Zoek je een zeer zoete champagne, denk dan aan doux champagne. Deze champagne bevat meer dan 50 gram suiker per liter. Dit maakt de champagne dan ook erg zoet. Let wel op: deze bubbels zijn niet overal standaard verkrijgbaar in Nederland. 

Champagnes per druiven samenstellingen

Er is een zeer belangrijke eis die geldt voor het maken van champagne. Er zijn namelijk maar drie verschillende soorten druiven voor champagne die mogen worden gebruikt. Dit zijn de Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Champagne kan ook worden gemaakt van combinaties van de drie druiven. Zo worden de volgende champagnes van deze druiven gemaakt:

Blanc de blancs

Blanc de blancs betekent letterlijk ook wel ‘wit van wit’ oftewel: witte wijn die wordt gemaakt van witte druiven. De blanc de blancs worden volledig gemaakt van Chardonnay druiven. Deze druiven zijn licht van kleur, hebben tevens een lichte smaak en beschikken over een hoge zuurgraad. In de smaak kun je tonen van appel en citrus proeven. 

Blanc des Noirs

Blanc des Noirs zijn champagnes die gemaakt worden van de blauwe Pinot Noir druiven of de blauwe Pinot Meunier druiven. Kenmerkend voor deze champagnes is dat ze zowel rijk als vol van smaak zijn en veel donker fruit bevatten.

Rosé champagne

Een zeer populaire champagne waarvoor witte wijn en rode wijn mogen worden samengevoegd is rosé champagne. Bij deze champagne wordt er 8 tot 20% rode wijn toegevoegd aan de champagne. Hierdoor krijgt de champagne haar fruitige smaak en roze kleur. 

Leeftijd van de champagnes

Wat champagnes ook van elkaar doet verschillen, is de leeftijd. Zo zijn er champagnes zowel met als zonder jaargang verkrijgbaar. Zo worden de volgende champagnes verkocht:

Champagne millésime

Deze champagnes beschikken over een jaartal uit het jaar waarin de druiven geoogst zijn. De champagnes zijn doorgaans brut en kunnen ieder jaar van karakter verschillen. De champagnes bewaart men voor minstens drie jaar in de kelder. Dat maakt deze champagnes ook een stuk duurder.

Champagne sans millésime

Deze champagnes hebben geen jaargang. Het karakter van de champagnes verschilt niet per jaar. De champagnes rijpen ongeveer 15 maanden in de wijnkelders. Deze champagnes komen het meest voor en zijn goedkoper dan champagnes met een jaargang. Weet jij al wat voor soort champagne je gaat proeven? Er zijn bekende champagnehuizen zoals Ruinart, of zelfs Dom Perignon als je echt iets groots te vieren hebt. Reikt je budget niet tot champagne hoogte? Wees gerust dat je met een goede cava of prosecco ook een mooi feestje kunt geven.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.