Vitamine C

Datum: april 20, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid

Samenvatting Artikel

Vitamine C: wat is het en waarom is het belangrijk?

Vitamine C is een van de vitale vitamines die ieder persoon dagelijks nodig heeft en is te vinden in veel verschillende soorten voedsel. Een wat technischere term voor vitamine C is ascorbinezuur. Dit zorgt ervoor dat het lichaam voldoende weerstand opbouwt en bevordert ook het immuunsysteem.  Al een aantal eeuwen geleden werd de werking van vitamine C ontdekt. Zeelieden wisten bijvoorbeeld dat een tekort kan leiden tot scheurbuik. Daarom conserveerden ze verschillende soorten fruit, om ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamine C zouden binnenkrijgen als ze lang op zee waren. Lees in dit artikel meer over vitamine C.

Een tekort aan vitamine C

Een tekort aan vitamine C is zeer problematisch voor het menselijk lichaam. Verschillende lichaamsdelen hebben vitamine C nodig om te herstellen. Zo is het essentieel voor de wondgenezing, huid, tanden en het kraakbeen. Een tekort aan vitamine C kan ontstaan wanneer iemand onvoldoende producten consumeert die rijk zijn aan vitamine C.  Er zijn verschillende symptomen die een vitamine C tekort impliceren, bijvoorbeeld blauwe plekken die langzaam genezen, bloedend tandvlees, vermoeidheid en gewichtsverlies. In een vergevorderd stadium kunnen inwendige bloedingen en scheurbuik optreden. Gelukkig bevat het doorsnee voedingspatroon tegenwoordig voldoende vitamine C waardoor een tekort zelden voorkomt. 

Een teveel aan vitamine C

Naast een tekort aan vitamine C, is het ook mogelijk om een teveel aan vitamine C te hebben. Een teveel is in principe niet erg. Het lichaam zal net zoveel vitamine C opnemen als het nodig heeft. Het overtollige deel wordt uitgescheiden. Helaas leidt een teveel vaak wel tot diarree. 

Welke producten bevatten vitamine C?

Het menselijk lichaam produceert zelf geen vitamine C. Daarom is één van de belangrijkste gezondheidstips om dagelijks voldoende producten te consumeren die rijk zijn aan vitamine C. Het zit vooral in verschillende soorten groente en fruit. Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels en mandarijnen zijn bekende soorten fruit die rijk zijn aan vitamine C.  Daarnaast zijn aardbeien, aardappels en broccoli ook producten die veel van de vitamine bevatten. Het is ook mogelijk om voedingssupplementen in te nemen die extra vitamine C bevatten. Echter heeft onderzoek aangetoond dat extra supplementen er niet per se voor zorgen dat men minder vatbaar is voor verkoudheid. 

Hoeveel vitamine C heb ik nodig?

De hoeveelheid vitamine C die een persoon dagelijks nodig heeft hangt af van de leeftijd. Zo’n 75 tot 90 milligram wordt aanbevolen aan volwassenen. Dit niveau ligt lager voor kinderen, namelijk 40 milligram voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Voor pubers ligt dit niveau op ongeveer 75 milligram, bijna net zoveel als voor volwassenen. Als je dagelijks een sinaasappel eet krijg je ongeveer 66 milligram aan vitamine C binnen. Een stuk fruit dat rijk is aan vitamine C in combinatie met een ander product dat rijk is aan vitamine C zou dus ruim voldoende moeten zijn. 

Vitamine C aanvullen met shots?

Niet iedereen houdt van groente en fruit die rijk zijn aan vitamine C. Of je hebt simpelweg geen tijd om gerechten klaar te maken die veel vitamines bevatten. Vitamine C shots zijn een makkelijke middelweg. Dit is slechts een shot van 60 milliliter per dag, waardoor je gemakkelijk al een deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt. 

Recente blog artikelen

Intieme zorg voor jezelf

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »