Waarom is kurk duurzaam?

Datum: augustus 3, 2021
Categorie: Huis, tuin en dier

Samenvatting Artikel

Duurzaamheid is een erg belangrijk maatschappelijk thema. We moeten zuinig met onze planeet omgaan, zodat toekomstige generaties van dezelfde privileges kunnen genieten die wij hebben. Om dit te realiseren moeten we ons consumptiegedrag aanpassen. Zo moeten we minder energie verbruiken, bewuster eten en duurzame producten kopen. Het laatstgenoemde is vaak lastig, want het is moeilijk om te achterhalen hoe bepaalde producten zijn geproduceerd en welke materialen hiervoor zijn gebruikt. Gelukkig zijn er vaak producten die zichzelf bestempelen als duurzaam. Zo worden verschillende producten van kurk gemaakt. In dit artikel lees je waarom kurk een duurzaam materiaal is.

Producten die van kurk zijn gemaakt

Veel accessoires, en dan met name tassen en handtassen, worden van dierlijk leer gemaakt. Voor dit leer worden speciaal dieren gefokt die in erbarmelijke omstandigheden leven. Daarnaast worden er verschillende chemicaliën gebruikt in dit proces die slecht zijn voor het milieu en er wordt veel water verbruikt in dit proces. Vegan handtassen zijn dan een goed alternatief. Deze handtassen worden namelijk niet van dierlijk leer gemaakt. Er wordt vervangend materiaal gebruikt als alternatief voor het leer. Dit kan synthetisch leer zijn, maar dit is vaak niet duurzaam. Daarom wordt er vaak voor kurk gekozen. Kurk is een goed alternatief voor dierlijk leer en is ook nog eens super duurzaam. Je leest hieronder waarom kurk zo duurzaam is. 

De duurzaamheid van kurk 

Een tas van kurk klinkt misschien heel gek, maar het is tegenwoordig toch heel erg trending. Kurk is namelijk heel erg duurzaam. Het is afkomstig van de zogenoemde kurkbomen. Deze bomen hoeven niet te worden gekapt, want de kurk wordt geoogst van de bast van de boom. Nadat de bast is verwijderd, groeit deze vanzelf weer terug over de tijd. Kurk is dus de definitie van duurzaamheid: het gebruiken van natuurlijke hulpbronnen zonder de voorraad uit te putten of te verminderen. Vervolgens wordt de kurk gedroogd en bewerkt waarna het in verschillende producten kan worden verwerkt. Bovendien wordt er maar heel weinig water gebruikt in dit hele proces. 

Kurk is super trendy 

Het is waar dat kurk natuurlijk niet hetzelfde is als dierlijk leer. Je krijgt er niet dezelfde look mee, maar je creëert een geheel nieuwe stijl. Het is tegenwoordig helemaal in om met tassen en accessoires van kurk te lopen. Zo zijn er verschillende artikelen die worden uitgevoerd in kurk. Denk bijvoorbeeld aan vegan portemonnees voor dames, vegan schoudertassen en vegan riemen.    Bovendien is het materiaal heel erg licht. Zit je handtas vaak vol met allemaal spullen? Dan is het niet handig als je een zware tas hebt. Kurk is super licht, dus je voelt bijna niet dat je een handtas draagt. Dit zorgt ervoor dat je zonder zorgen je tas kunt volstoppen met allemaal spullen zonder dat je moe wordt. Daarnaast is kurk goed bestendig tegen water en vuil. De tas wordt dus niet snel vies en gaat ook nog eens een lange tijd mee. 

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »