Waarop letten bij een offerte voor zonnepanelen?

Datum: mei 26, 2022
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Heb je de knoop doorgehakt en ben je van plan om in afzienbare tijd een partij zonnepanelen aan te schaffen? Dan maak je daarmee een verstandige beslissing. Met zonnepanelen genereer je immers je eigen stroom, waardoor je kunt uitkijken naar een fors lagere energierekening. Daardoor vormen zonnepanelen een investeringsobject met over de lange termijn een prima rendement. Daar komt nog bij dat deze manier van stroom opwekken stukken beter is voor het milieu dan stroom van het net halen. Een van de eerste stappen in het aanschafproces is waarschijnlijk ook voor jou het zoeken van geschikte aanbieders en het aanvragen van offertes. Maar waarop nu precies te letten bij een offerte voor zonnepanelen? In de volgende alinea’s leggen we je dat uit.

Algemene adviezen omtrent offertes

Voordat we dieper ingaan op specifieke tips omtrent offertes voor zonnepanelen, delen we graag een aantal adviezen van algemene aard als het op offertes aankomt:
  • Vraag altijd een zonnepanelen offerte aan bij meerdere aanbieders van een vergelijkbaar product, in dit geval zonnepanelen met bijbehorende materialen, waarvan de omvormer het belangrijkst is. Wie verschillende offertes in handen heeft, kan namelijk uitstekend vergelijken. Hierbij kijk je natuurlijk naar de prijzen, maar ook naar welke materialen en extra’s er precies geleverd worden.
  • Een offerte is een visitekaartje van een bedrijf. Hiermee krijg je alvast een goed beeld van hun betrouwbaarheid. Vooral de mate van transparantie zegt bij een offerte veel. Kan of wil een aanbieder niet gedetailleerd melden welke prijs voor welk specifiek product geldt? Dan is dat alvast geen goed teken.
  • De omschrijvingen van producten en diensten moeten volledig en duidelijk zijn.

Offerte-aspecten om extra in de gaten te houden

Een offerte voor de aanschaf van zonnepanelen dient diverse onderdelen te bevatten. De volgende onderdelen verdienen in het bijzonder extra aandacht:
  • Het type zonnepaneel dat geleverd wordt. Hier bestaan namelijk behoorlijke verschillen in. Zoek zeker op internet op wat de voor- en nadelen zijn van de voorgestelde zonnepanelen. Schroom ook niet om meer informatie te vragen bij de verkoper. Zaken die bij zonnepanelen van belang zijn? Dat zijn met name de betrouwbaarheid, de levensduur en de capaciteit qua (maximale) opbrengst.
  • Wil je zonnepanelen huren of kopen? Er zijn voor- en nadelen voor beide opties en het is een goed idee om hier goed over na te denken als je zonnepanelen neemt.
  • Het installatiebedrijf dat de montage van de zonnepanelen voor zijn rekening zal nemen. Bij voorkeur is dit op de offerte vermeld. Zo niet, dan kun je daar gerust om vragen. Je moet immers de kans hebben om de reputatie van het bedrijf in kwestie te checken.
  • De geboden garanties. Vooral productgarantie hoort er wel echt bij, en dan bij voorkeur zelfs op zowel de zonnepanelen zelf als de omvormer. Ook een installatiegarantie is vrij gebruikelijk. Mogelijke aanvullende garanties zijn de vermogensgarantie, de systeemgarantie en de opbrengstgarantie.
  • Zijn er extra kosten in rekening gebracht die niet direct verband houden met de werkzaamheden of de aan te schaffen producten? Vraag jezelf dan kritisch af of deze kosten wel reëel zijn.
  • Vraagt de verkoper je op voorhand een aanbetaling te doen? Besluit dan mede aan de hand van bovenstaande aspecten en de betrouwbaarheid van de aanbieder of je hierop ingaat.
   

Recente blog artikelen

Intieme zorg voor jezelf

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »