Werving en selectiebureau

Datum: september 25, 2020
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Werving en selectiebureau

Werving en selectie is het vinden van een geschikte kandidaat voor een bepaalde functie. Bedrijven of organisaties doen dit zelf of schakelen daar een werving en selectiebureau voor in. Een werving en selectiebureau biedt vaak vacatures aan van verschillende organisaties. Mensen die op zoek zijn naar nieuwe baan kunnen zich bij een werving en selectiebureau aanmelden om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe vacatures en om te kunnen reageren. Er zijn werving en selectiebureaus die zich op veel verschillende functies richten en gespecialiseerde werving en selectiebureaus. Die zich alleen richten op een bepaald functieniveau, een specifieke sector of actief zijn binnen een bepaalde regio.

Wanneer inschakelen

Organisaties schakelen een werving en selectiebureau in wanneer ze hun vacature zo goed mogelijk bij de doelgroep onder de aandacht willen brengen. Bij werving en selectiebureaus hebben zich vaak al veel kandidaten aangemeld. En de recruiters de voor werving en selectiebureaus werken weten goed hoe ze geschikte kandidaten kunnen vinden; dat is immers hun dagelijks werk. Dus wanneer organisaties op dat vlak ontzorgd willen worden dan is het inschakelen van een werving en selectiebureau een goed idee.

Hoe gaat werving en selectie in zijn werk?

Bedrijven stellen een vacature op en bespreken deze met het werving en selectiebureau. Vaak wordt de vacature op basis van dit gesprek nog wat verder aangescherpt. Het werving en selectiebureau deelt vervolgens de vacature. De kanalen die door werving en selectiebureaus worden gebruikt, verschillen sterk: dit kan de eigen website zijn, andere vacatureplatforms, LinkedIn, Facebook, e-mail, telefonisch of via partners. Elk bureau heeft daarin zijn eigen werkwijze die als het goed is ook nog flexibel is op basis van de vacature die ingevuld moet worden. Een goed werving en selectiebureau maakt vervolgens een gerichte voorselectie en biedt de CV’s en motivaties van de – in hun ogen – meest geschikte kandidaten aan bij de opdrachtgever. De opdracht is vervuld wanneer de opdrachtgever de kandidaat die door het werving en selectiebureau is aangedragen aanneemt. Meestal is er nog een bepaalde proeftijd die de kandidaat eerst moet doorkomen voordat er sprake is van een vervulde opdracht.

Wat kost werving en selectie?

Werving en selectiebureaus hanteren verschillende prijsmodellen. Werving en selectie geschiedt vaak op basis van “no cure no pay”, maar sommige bureaus hanteren ook een starttarief of een fee voor het plaatsen van de vacature op hun website of overige kanalen. Meestal wordt er met een fee gewerkt als percentage van het bruto jaarsalaris. Denk hierbij aan percentages rond de 20%. Sommige werving en selectiebureaus werken op basis van een vast bedrag. Voor de werving en selectie van freelancers is een percentage op het uurtarief van de freelancer ook vaak gangbaar. Die dan weer afhankelijk is van de duur van de opdracht. Een goed werving en selectiebureau vinden Er zijn zeer veel verschillende werving en selectiebureaus. Met elk hun eigen specialisme. Voor rollen binnen marktonderzoek en data analytics is MI Match bijvoorbeeld een specialist. Bekijk Startup24 voor een overzicht van alle steden.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »