Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig?

Datum: december 16, 2021
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Ruil je jouw vaste contract binnenkort in voor een bestaan als zelfstandig ondernemer? Dan komt er behoorlijk veel op je af. Voordat je van start kunt gaan met jouw onderneming moet je namelijk een aantal belangrijke dingen regelen. Zo moet jij je allereerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Je kunt bovendien een zakelijke rekening openen. Veel ondernemers twijfelen hierover, omdat zij niet weten of ze zo’n rekening nodig hebben. Wij vertellen je in deze tekst of een zakelijke rekening nodig is als startende ondernemer.

Zakelijke rekening is niet verplicht

Sommige mensen beweren dat je verplicht bent om een zakelijke rekening te openen als je voor jezelf begint. Toch is dit niet altijd het geval. Het hangt namelijk van de door jou gekozen rechtsvorm af of je een zakelijke rekening nodig hebt of niet. Heb je voor de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) gekozen? Dan ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Dit is wel het geval als jouw onderneming een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) is. Bij deze rechtsvormen is het bedrijf immers de rechtspersoon en niet jijzelf. Hierdoor kun je vanzelfsprekend ook geen privérekening gebruiken voor jouw bedrijf.

Veel banken stellen het als eis

Ondanks dat een zakelijke rekening niet altijd verplicht is, ontkom je er vaak niet aan als je voor jezelf begint. Waarom niet? Omdat veel banken van jou verlangen dat je een zakelijke rekening opent als je een eigen bedrijf begint. In de algemene voorwaarden van de meeste banken staat namelijk dat je een privérekening niet mag gebruiken voor zakelijke doeleinden. Kies je er toch voor om jouw persoonlijke rekening te gebruiken voor zakelijke betalingen? Dan kun je op den duur tegen de lamp lopen. Banken controleren privérekeningen namelijk steekproefsgewijs. Als tijdens zo’n controle blijkt dat je de rekening gebruikt voor zakelijke doeleinden, trekken zij bij jou aan de bel.

Voordelen van een zakelijke rekening

Je opent een zakelijke rekening niet alleen maar omdat veel banken dit als eis stellen. Nee, want een bedrijfsbankrekening brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee voor jouw onderneming. Allereerst scheid je zakelijk en persoonlijk geld van elkaar door een zakelijke rekening te openen. Dit maakt het een stuk makkelijker om het overzicht te bewaren. Bovendien wordt de administratie van jouw onderneming er een stuk eenvoudiger door. Een tweede voordeel van een zakelijke rekening is dat zo’n rekening bijdraagt aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf. Een bedrijfsbankrekening staat immers op naam van jouw bedrijf. Klanten die geld naar jou overboeken zien hierdoor de naam van jouw onderneming op hun afschrift staan. Gebruik je een privérekening om zakelijk geld te ontvangen? Dan komt jouw eigen naam op het bankafschrift van jouw klanten te staan. Dit ziet er niet alleen minder professioneel uit, maar kan ook voor onduidelijkheden zorgen. Klanten kunnen een betaling namelijk niet altijd herleiden als er een persoonsnaam bij staat.  

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »