Rijksmuseum Amsterdam

Datum: juli 20, 2020
Categorie: Plaatsen

Samenvatting Artikel

Rijksmuseum Amsterdam bezoeken

Het Rijksmuseum in Amsterdam is wellicht het bekendste museum van Nederland. Je trip naar Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan het Rijksmuseum. Het museum staat vooral bekend om haar kunstwerken en schilderijen uit de gouden eeuw. De werken van verschillende grootmeesters, zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer, staan tentoongesteld in het Rijksmuseum. Het gebouw is een bekend bolwerk in Amsterdam. Hoewel het Rijksmuseum al in 1800 werd opgericht, staat het museum pas sinds 1885 op haar huidige plek. Het gebouw werd ontworpen door Pierre Cuypers, één van de bekendste architecten in de Nederlandse geschiedenis. Hij ontwierp daarnaast ook het centraal station dat lijkt op het Rijksmuseumgebouw.

Wat te doen in het Rijksmuseum?

Het gebouw van het Rijksmuseum is al een bezichtiging op zich waard, maar ook in het gebouw zelf zitten veel schatten. In het Rijksmuseum zijn diverse kunstwerken van grote Hollandse meesters te vinden zoals Rembrandt en Vermeer:

De nachtwacht

In het Rijksmuseum staan diverse kunstwerken tentoongesteld die je absoluut niet mag missen. Het bekendste kunstwerk is de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Op dit schilderij wordt de Amsterdamse burgerwacht getoond. Het is één van de eerste kunstwerken waarin een momentopname is geschilderd. Net zoals een fotograaf op het juiste moment een foto vastlegt, heeft Rembrandt van Rijn een dergelijke momentopname op het doek geschilderd. Het schilderij wist beide wereldoorlogen te overleven doordat het in veiligheid werd gesteld buiten de stad. Dit schilderij is het absolute hoogtepunt van het Rijksmuseum en is één van de bekendste schilderijen ter wereld.
Nachtwacht Rembrandt - Rijksmuseum
De Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum

Het melkmeisje

Het melkmeisje is het bekendste werk van de kunstenaar Johannes Vermeer. Op het schilderwerk is een vrouw te zien die melk schenkt. Het schilderij centreert zich op de vrouw en haar handeling, het schenken van melk. Door Vermeer’s unieke schildertechnieken komt het schilderij erg levendig over.

De Cuypersbibliotheek

De Cuypersbibliotheek is een verademing voor iedereen die zich wil verdiepen in de collectie van het Rijksmuseum. De bibliotheek heeft een imposant ontwerp en is tevens de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.

Rijksmuseum: het gebouw

Behalve de kunstwerken die binnen in het gebouw staan tentoongesteld, heeft het gebouw zelf ook artistieke waarde. Het gebouw is volgens de stijl van de neogotiek en renaissance gebouwd. De passage van het gebouw ziet er fraai uit en men kan hier vrij doorheen lopen. Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich het Museumplein waar men tot ontspanning kan komen.

Openingstijden Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00. Een starttijd is verplicht bij een bezoek aan het Rijksmuseum, vervolgens mag je zelf bepalen hoelang je in het museum wilt blijven.

Entreeprijzen Rijksmuseum

  • Volwassene: €19,00
  • Onder de 18 jaar: Gratis
  • CJP-pas: €9,50
  • BankGiro Loterij VIP-kaart: Gratis
  • Museumkaart: Gratis
  • Ander geldig toegangsbewijs: Gratis

Hoe kom je bij het Rijksmuseum?

Met de auto kan men niet direct bij het Rijksmuseum komen, men dient in één van de zijstraten de parkeren. Bijvoorbeeld in de Johannes Vermeerstraat, Honthorststraat en Pieter de Hoochstraat. Het Rijksmuseum is het best bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het centraal station kun je tram 2, tram 12 en metro 52 nemen die nabij het Rijksmuseum stoppen. Vanaf station Zuid kun je tram 5 en metro 52 nemen. Vanaf Schiphol neem je bus 397 die voor het Rijksmuseum stopt.

Adres Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is gevestigd aan de Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam. Meer info? www.rijksmuseum.nl. Er zijn naast het Rijksmuseum nog veel meer leuke activiteiten in Amsterdam. Bekijk op Startup24 wat je kunt doen in Amsterdam.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »