Waar moet je op letten bij de taxatie van je huis?

Datum: mei 28, 2021
Categorie: Huis, tuin en dier

Samenvatting Artikel

Als je een huis wilt kopen of verkopen, dan is het belangrijk dat je exacte waarde van het huis weet. Je kunt zelf ongeveer inschatten wat de waarde van jouw huis is aan de hand van een aantal kenmerken. Maar voor een precieze schatting heb je vaak een professionele taxateur nodig. Een goede inschatting van de prijs is essentieel als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten bij de bank. Daarnaast wil je jouw huis natuurlijk niet onder de waarde verkopen. In dit artikel lichten we de belangrijkste punten uit die de taxateur in acht neemt. 

De locatie van het huis 

De locatie van jouw huis bepaalt voor een groot deel de prijs. Een huis in Amsterdam Oud-Zuid zal een stuk meer waard zijn dan een huis in Oude Pekela. Dit komt voornamelijk door het feit dat er meer voorzieningen zijn in Amsterdam zoals musea, winkels en horeca. Dit maakt deze wijk erg gewild waardoor men bereid is om veel geld te betalen. Daarnaast heeft de bereikbaarheid ook een grote invloed op de prijs. Zo hebben een metrostation en bushalte een positief effect op de prijs. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met deze aspecten en ervoor zorgt dat de taxateur deze punten meeneemt in het rapport. 

De algehele staat van het huis 

De staat van het huis beïnvloed sterkt de waarde. Als de woning zich in vervallen toestand bevindt, dan is het logisch dat deze niet hoog zal worden getaxeerd. Lekkages, scheuren in de muur en waterschade hebben allemaal een negatief effect op de prijs van jouw huis. Als je je huis wilt verkopen, dan is het belangrijk dat je eerst deze problemen fixt zodat je een hogere prijs voor je huis kunt krijgen. Anderzijds is het ook belangrijk dat je zulke problemen spot als je een huis gaat kopen. Mocht je een huis kopen dat zich in slechte staat bevindt, dan is het belangrijk dat je dit tegen de juiste prijs doet. 

Wat verhoogt de waarde van jouw huis?

Er zijn een aantal punten waar taxateurs goed op letten bij het bepalen van de waarde van jouw huis. Een uitbouw aan je huis kan sterk de waarde verhogen. Daarnaast zijn een terras en serre ook belangrijke elementen die interessant kunnen zijn voor de taxateur. Eigenlijk zorgen alle extra’s aan je huis er voor dat de waarde stijgt. Zelfs de kleinste dingen als een open haard of een goed energielabel kunnen ervoor zorgen dat de waarde van jouw huis iets zal stijgen. Ook als je zelf een huis wilt kopen, is het belangrijk dat je goed kijkt of dergelijke extra’s aanwezig zijn als de prijs van het huis heel hoog is. 

Hoe maak je een goede indruk op de taxateur?

Het is belangrijk dat je een goede indruk op de taxateur maakt als je wilt dat jouw huis zo hoog mogelijk wordt getaxeerd. Zorg er daarom voor dat je het huis goed schoonmaakt voordat de taxateur langskomt. Dit zorgt ervoor dat het huis nieuwer oogt. Verder kun je kleine reparaties uitvoeren zoals het fixen van een kapotte lamp en het dichten van gaten in de muur. Als laatste is het belangrijk dat je alle relevante papieren klaar hebt liggen zoals de belastinggegevens van het huis. Zo zal jouw huis een hogere waarde krijgen en kun je met een gerust hart naar de verkoopmakelaar

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »