Wat doet een taxateur?

Datum: augustus 10, 2021
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Wat doet een taxateur?

Een huis kopen of verkopen is altijd een zeer stressvolle klus. Er komt namelijk heel veel bij kijken. Zo moet je alle papier in orde maken, de overdracht regelen en een goede prijs onderhandelen. Het laatstgenoemde is vaak een lastige klus, want wat is nu een goede prijs voor jouw droomhuis? Je wilt natuurlijk niet te veel betalen.  Daarnaast wil je jouw huis ook niet voor een te lage prijs verkopen. In zulke gevallen kun je een taxateur inschakelen. De taxateur is expert in het bepalen van de waarde van een huis. Zij hebben veel ervaring in het taxeren van huizen en weten precies waar ze op moeten letten. Op deze manier kunnen zij een hoop lasten uit je handen nemen. In dit artikel lees je wat een taxateur voor jou kan betekenen. 

Waar let een taxateur op?

Een taxateur kan dus makkelijk de waarde van een huis bepalen doordat hij weet op welke punten hij moet letten. Zo kan hij makkelijk de zwakke punten van een huis opsporen en hij weet welke onderdelen veel potentie bieden. Hieronder staan een aantal punten gesommeerd die van belang zijn bij het taxatieproces:
  • Schade aan het huis heeft een sterk negatieve invloed op de prijs van het huis. Dit is natuurlijk logisch, want het herstellen van de schade kost geld. Zorg er dus voor dat je huis schadevrij is voordat je deze laat taxeren. 
  • De kwaliteit van de buurt is ook heel belangrijk. Zo wordt er rekening gehouden met criminaliteit in de buurt, de aanwezigheid van supermarkten en scholen, en nabijgelegen parken. 
  • De aanwezigheid van extra’s heeft een positief effect op de waarde. Zo heeft een terras een verhogend effect op de prijs. 
  • De grootte van het huis speelt ook een belangrijke rol. Zo wordt er gekeken hoeveel kamers het huis heeft en hoe groot deze zijn. Daarnaast is de grootte van de tuin ook belangrijk. 
  • Eventuele toekomstige ontwikkelingen in de buurt kunnen de prijs ook beïnvloeden. Zo kan de prijs van een huis hoger uitvallen als men weet dat er in de toekomst een metrostation zal worden aangelegd in de buurt. 
Hierboven staan een aantal belangrijke punten die de prijs van een huis sterk kunnen beïnvloeden. Het is vaak lastig om hier zelf rekening mee te houden. Gelukkig weet de taxateur precies hoe je al deze aspecten meeneemt in de waardebepaling van het huis

Objectieve waardebepaling

Het grote voordeel van een taxateur is dat hij zelf geen belang heeft in de verkoopprijs. Je spreekt namelijk vooraf een vast bedrag af. De taxateur krijgt dus niet meer of minder betaald als de prijs van het huis hoger of lager wordt geëvalueerd. Hierom zal de taxateur altijd objectief zijn werk uitvoeren en altijd de juiste prijs bepalen.  Heb je zelf hulp nodig bij het aankopen of verkopen van je huis. Dan kan het interessant zijn om een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar in te schakelen. Zij geven jou altijd onafhankelijk advies en zorgen voor optimale begeleiding. 

Recente blog artikelen

Intieme zorg voor jezelf

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Intieme zorg voor jezelf
Voeding en gezondheid

Intieme zelfzorg

Meer weten over intieme zelfzorg? In dit artikel lees je alles over intieme zelfzorg en hoe je dit het beste doet. Lees snel verder, ga aan de slag en voel je geweldig.
Lees verder »
Adventskalender openen
Dienstverlening

De leukste adventskalenders

Ben je op zoek naar een leuke adventskalender voor de gezelligste maand van het jaar? Lees er meer over in dit artikel. Een adventskalender voor jou of voor een ander?
Lees verder »