Crossborder ondernemen, wat is dat?

Datum: september 15, 2021
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Crossborder ondernemen, wat is dat?

Cross border ondernemen is simpelweg ondernemen buiten je eigen landsgrenzen. Je moet het niet verder zoeken dan dat. Kreeg je wel eens een telefoontje of een mailtje vanuit het buitenland? Of heb je een aantal klanten in België? Dan is het misschien interessant voor jouw business om deze contreien wat verder te onderzoeken en eventueel je activiteiten uit te breiden.

Een webshop in verschillende landen

Het lijkt misschien logisch om je webshop te vertalen in het Engels, Frans en Spaans en verder te werken vanuit hetzelfde IP-adres en dezelfde domeinnaam. Maar helaas is dit niet de short-cut voor buitenlands succes. Ten eerste dat niet ideaal voor je vindbaarheid in de betreffende landen. Ten tweede zijn er een aantal zaken die je in je achterhoofd moet houden, zoals culturele verschillen in taal en gebruiken, maar ook praktische zaken zoals betalingsmogelijkheden. De achterkant van deze verschillende pagina’s worden simpelweg gekoppeld aan hetzelfde betalingssysteem, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar aan de voorkant kan de checkout er voor iedere bezoeker anders uitzien. Zo kan je bijvoorbeeld iDEAL aanbieden aan je Nederlandse klanten, maar hoeven je Belgische klanten deze optie niet te zien. Buitenlandse bezoekers krijgen dan enkel de keuze uit betaalmogelijkheden die voor hen favoriet zijn.

Betaalmogelijkheden en keurmerken binnen de EU

Wil je je e-commerce business internationaal uitbreiden dan kies je logischerwijze ook voor een betaalprovider die ook cross boarder actief is en die weet wat er op vlak van betaalmogelijkheden leeft in het land waarin jij jouw merk gaat introduceren. Wil je ook Belgische klanten aanspreken, dan kan je beste Bankcontact aanvragen, dat is het meest gebruikte betaalmiddel in België. PayPal is dan weer een wereldwijd populair betaalmiddel, maar daarvoor moet je klant wel een creditcard hebben. Nationale keurmerken op je webshop kunnen klanten een gevoel van betrouwbaarheid geven. In de buurlanden kennen ze deze landspecifieke keurmerken waarschijnlijk niet. Europa heeft daarom een EMOTA-keurmerk.  

Buiten de EU

 

Bevind er zich voor jouw merk een interessante doelgroep buiten de EU? Dat zijn kansen die je zeker niet mag laten liggen. Onderzoek vooraf is natuurlijk wel aangeraden. Er zijn namelijk heel wat zaken waarmee rekening moet houden en op voorbereid moet zijn. Denk aan: de douane, verzendingen, invoerrechten, btw, producteisen en meer. Klinkt dat allemaal nog als wat te veel werk of risico? Keurmerken zoals Stichting Thuiswinkel en WebwinkelKeur kunnen je hierbij helpen. Voorzichtige stapjes wagen over de grens, probeer dan eerst eens een account op eBay, Amazon of Alibaba. Via deze platforms kan je je producten iets toegankelijker op de buitenlandse markt brengen. Veel succes!

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.

Welke soorten schuttingen zijn er feature image 01
Huis, tuin en dier

Welke soorten schuttingen zijn er?

Wil je een schutting laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. In dit artikel lees je alles over de soorten schuttingen en ontdek je welke het beste bij jouw tuin passen.
Lees verder »
Krokante hapjes voor een feestje
Voeding en gezondheid

Krokante hapjes voor een feestje

Op een feestje wil je natuurlijk de perfecte hapjes serveren. Deze moeten krokant en vers zijn. In dit artikel lees je alles over de lekkerste krokante hapjes voor jouw aankomende feestje.
Lees verder »