Alles over de kroket
De kroket is een snack die als typisch Nederlands wordt beschouwd, maar de kroket vindt haar oorsprong eigenlijk in Frankrijk. De kroket heeft zich ontwikkeld als een echte smaakmaker. Van een snelle kroket uit de muur bij de snackbar tot een culinair hoogstandje, de kroket heeft zich ontplooid tot een echt begrip in de Nederlandse keuken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze lekkere snack.
De geschiedenis van de kroket
De eerste kroket dateert al uit de 18e eeuw. Waarschijnlijk werd de eerste kroket bereid door de kok van koning Lodewijk XIV. Het idee was dat je vlees paneerde met paneermeel en dit vervolgens frituurde. Zo werd de eerste kroket geboren. Later werd de kroket ook populair onder het “gewone” volk. Zij gebruikten vooral kliekjes van de vorige dag als vulling. Deze trend verspreidde zich ook naar Nederland en leidde tot de oprichting van diverse kleine snackbars die kroketten verkochten. Eén van deze ondernemers was Kwekkeboom, tegenwoordig wellicht de bekendste krokettenproducent van Nederland.
Waar wordt een kroket van gemaakt?
Het belangrijkste ingrediënt van de kroket is rundvlees. Dit vormt de basis van de vulling en staat bekend als de rundvleeskroket, maar er bestaan ook kalfskroketten, goulashkroketten, en vegetarische varianten als de aardappelkroket. Vaak wordt verondersteld dat de binnenkant van een kroket is gemaakt van ragout, maar dat is niet helemaal correct. De binnenkant van een kroket bestaat uit salpicon, wat een mengsel is van vlees en soms ook groenten. Dit mengsel wordt gerold in bloem en paneermeel, waarna het vervolgens kan worden gefrituurd.
Hoe kun je kroketten het beste bereiden?
De beste kroket komt natuurlijk uit de frituur. Zorg ervoor dat de frituurpan goed warm is. Vervolgens bak je de kroketten tot ze een goudbruine kleur hebben. Daarna laat je de kroketten even afkoelen en uitlekken, want ze zijn extreem heet. Daarna kun je lekker smullen! Tevens hoef je kroketten niet per se te frituren, je kunt ze ook prima in de oven doen. Dit geeft wel een verschil in smaak. Voor de ultieme ervaring wordt toch geadviseerd om een frituurpan te gebruiken.
Kroket of Croquet?
Een kroket en een croquet zijn precies hetzelfde! Van origine is “croquet” de Franse spelling die werd overgenomen in het Nederlands. Tegenwoordig wordt “kroket” als de correcte spelling beschouwd, soms wordt toch “croquet” gespeld om wat chiquer over te komen.
Weetjes over de kroket
- Een doorsnee kroket heeft een lengte van ongeveer 10,5 centimeter en heeft een diameter van 3 centimeter!
- De grootste kroket ooit in Nederland was meer dan 1 meter lang en woog meer dan 200 kilo!
- In Nederland consumeren wij jaarlijks ongeveer 25 kroketten per persoon!
- Tegenwoordig zijn er niet alleen vleeskroketten, er zijn nu ook vegetarische kroketten verkrijgbaar!
Heb je zin gekregen in een lekkere kroket?
Zin gekregen in een lekkere kroket? We raden je aan om de Black Angus Croquetten eens te proberen. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van de kroket? Houd dan Startup24 in de gaten!