Opbrengst zonnepanelen

Datum: juni 14, 2022
Categorie: Dienstverlening

Samenvatting Artikel

Heb je het plan opgevat om zonnepanelen op het dak van je woning te laten installeren? Dat is sowieso goed nieuws, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu én vormen een investeringsobject met veel potentie. Zonnepanelen verdien je – door het feit dat je hiermee zelf je eigen stroom opwekt – in pakweg vijf tot tien jaar terug. Ze hebben vaak een levensduur van twintig tot dertig jaar, dus nadat je de aanschaf hebt terugverdiend, verdien je er simpelweg jarenlang geld aan. De precieze terugverdientijd van zonnepanelen hangt overigens wel van een aantal factoren af. De opbrengst van je zonnepanelen is een van die factoren. Lees verder om te weten hoe dat precies zit – en welke aspecten deze opbrengst beïnvloeden.

Waarom is de opbrengst van zonnepanelen zo belangrijk?

Wanneer je je aan het oriënteren bent op de aanschaf van nieuwe zonnepanelen, doe je er goed aan om de verwachte opbrengsten van de verschillende typen panelen nauwkeurig met elkaar te vergelijken. De opbrengst heeft namelijk rechtstreeks invloed op hoe ver je je energielasten kunt drukken, en dus ook op de terugverdientijd van de aanschaf van je zonnepanelen. Bij het bestuderen van verwachte opbrengsten is het verstandig om te bekijken welke capaciteit een zonnepaneel heeft bij verschillende weersomstandigheden, waaronder enerzijds extreme hitte en anderzijds dikke bewolking. Ben je in het bezit van een huis met een klein dak, en is de ruimte voor zonnepanelen daardoor zeer beperkt? Dan is het slim om te kiezen voor panelen met de hoogst mogelijke opbrengst. Met een groot woningdak kun je daarentegen meer zonnepanelen plaatsen, waardoor je gerust kunt kiezen voor exemplaren die een iets lagere opbrengst genereren.

Factoren die de opbrengst beïnvloeden

De opbrengst aan stroom die een groep zonnepanelen genereert hangt mede af van de volgende facetten:
  • De kwaliteit en de capaciteit van de zonnepanelen. 
  • De ligging van het dak. Is het dak op het zuiden gericht, dan is de opbrengst optimaal. Hoe verder je daarvan afwijkt, hoe lager de opbrengst wordt.
  • De hellingshoek van de zonnepanelen. Over het algemeen wordt een hoek van rond de 35 graden gezien als ideaal.
  • Eventuele gebouwen of bomen in de directe omgeving. Laten deze namelijk schaduw over je dak vallen, dan kan dat nadelig zijn voor de opbrengst.
  • Het klimaat. In Nederland geldt bijvoorbeeld dat je in het westen van het land meer zonuren hebt dan in het oosten.
  • De weersomstandigheden. Zonnige dagen leveren uiteraard veel op, al zijn hele hete dagen ook weer niet gunstig; dan kunnen de zonnecellen wegens oververhitting namelijk niet optimaal functioneren. Ideaal is helder weer bij niet al te hoge temperaturen. Overigens is het beslist niet zo dat je op een bewolkte dag geen stroom opwekt. Sterker nog, nieuwe onderzoeken wijzen juist uit dat de opbrengst op een bewolkte dag zelfs tot nóg betere resultaten leidt dan een compleet helder weertype. Dit zou komen doordat zonlicht door wolken weerkaatst wordt, en daardoor nogmaals het oppervlak en dus de zonnepanelen bereikt.
  • Het installatiewerk door degene die de zonnepanelen aanbrengt. Alleen bij een foutloze montage kan namelijk de hoogst haalbare opbrengst worden gerealiseerd.

Recente blog artikelen

Andere interessante artikelen

Meer leuke artikelen van Startup24 lezen? Bekijk hier andere artikelen over steden, marketing, home deco, sport en nog meer.