Het Rijksmuseum in Amsterdam is wellicht het bekendste museum van Nederland. Je trip naar Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan het Rijksmuseum. Het museum staat vooral bekend om haar kunstwerken en schilderijen uit de gouden eeuw. De werken van verschillende grootmeesters, zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer, staan tentoongesteld in het Rijksmuseum. Het gebouw is een bekend bolwerk in Amsterdam. Hoewel het Rijksmuseum al in 1800 werd opgericht, staat het museum pas sinds 1885 op haar huidige plek. Het gebouw werd ontworpen door Pierre Cuypers, één van de bekendste architecten in de Nederlandse geschiedenis. Hij ontwierp daarnaast ook het centraal station dat lijkt op het Rijksmuseumgebouw.
Wat te doen in het Rijksmuseum?
Het gebouw van het Rijksmuseum is al een bezichtiging op zich waard, maar ook in het gebouw zelf zitten veel schatten. In het Rijksmuseum zijn diverse kunstwerken van grote Hollandse meesters te vinden zoals Rembrandt en Vermeer:
De nachtwacht
In het Rijksmuseum staan diverse kunstwerken tentoongesteld die je absoluut niet mag missen. Het bekendste kunstwerk is de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Op dit schilderij wordt de Amsterdamse burgerwacht getoond. Het is één van de eerste kunstwerken waarin een momentopname is geschilderd. Net zoals een fotograaf op het juiste moment een foto vastlegt, heeft Rembrandt van Rijn een dergelijke momentopname op het doek geschilderd. Het schilderij wist beide wereldoorlogen te overleven doordat het in veiligheid werd gesteld buiten de stad. Dit schilderij is het absolute hoogtepunt van het Rijksmuseum en is één van de bekendste schilderijen ter wereld.
De Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum
Het melkmeisje
Het melkmeisje is het bekendste werk van de kunstenaar Johannes Vermeer. Op het schilderwerk is een vrouw te zien die melk schenkt. Het schilderij centreert zich op de vrouw en haar handeling, het schenken van melk. Door Vermeer’s unieke schildertechnieken komt het schilderij erg levendig over.
De Cuypersbibliotheek
De Cuypersbibliotheek is een verademing voor iedereen die zich wil verdiepen in de collectie van het Rijksmuseum. De bibliotheek heeft een imposant ontwerp en is tevens de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.
Rijksmuseum: het gebouw
Behalve de kunstwerken die binnen in het gebouw staan tentoongesteld, heeft het gebouw zelf ook artistieke waarde. Het gebouw is volgens de stijl van de neogotiek en renaissance gebouwd. De passage van het gebouw ziet er fraai uit en men kan hier vrij doorheen lopen. Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich het Museumplein waar men tot ontspanning kan komen.
Openingstijden Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00. Een starttijd is verplicht bij een bezoek aan het Rijksmuseum, vervolgens mag je zelf bepalen hoelang je in het museum wilt blijven.
Entreeprijzen Rijksmuseum
Volwassene: €19,00
Onder de 18 jaar: Gratis
CJP-pas: €9,50
BankGiro Loterij VIP-kaart: Gratis
Museumkaart: Gratis
Ander geldig toegangsbewijs: Gratis
Hoe kom je bij het Rijksmuseum?
Met de auto kan men niet direct bij het Rijksmuseum komen, men dient in één van de zijstraten de parkeren. Bijvoorbeeld in de Johannes Vermeerstraat, Honthorststraat en Pieter de Hoochstraat.
Het Rijksmuseum is het best bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het centraal station kun je tram 2, tram 12 en metro 52 nemen die nabij het Rijksmuseum stoppen. Vanaf station Zuid kun je tram 5 en metro 52 nemen. Vanaf Schiphol neem je bus 397 die voor het Rijksmuseum stopt.
Adres Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is gevestigd aan de Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam. Meer info? www.rijksmuseum.nl.
Er zijn naast het Rijksmuseum nog veel meer leuke activiteiten in Amsterdam. Bekijk op Startup24 wat je kunt doen in Amsterdam.
Marketing is in de afgelopen decennia drastisch veranderd. Waar bedrijven vroeger vooral afhankelijk waren van advertenties in kranten, tijdschriften, en op televisie, is
Online marketing is tegenwoordig een breed speelveld met tal van specialisaties. Elke rol heeft zijn eigen unieke bijdragen en uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan
Marketing is in de afgelopen decennia drastisch veranderd. Waar bedrijven vroeger vooral afhankelijk waren van advertenties in kranten, tijdschriften, en op televisie, is
Online marketing is tegenwoordig een breed speelveld met tal van specialisaties. Elke rol heeft zijn eigen unieke bijdragen en uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan
Stedelijke groei. Het klinkt als een groot en misschien zelfs overweldigend concept, nietwaar? Maar verrassend genoeg begint het vaak op een veel kleiner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok